برنامه "تاثیرات روانشناختی روزه داری" برگزار شد
به گزارش معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی، ششمین برنامه از مجموعه برنامه های شب های فرهنگی دانشگاه با عنوان "تاثیرات روانشناختی روزه داری"، با حضور دکتر عبدالله معتمدی، عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبائی، به همت انجمنهای علمی-دانشجویی روانشناسی و قرآن و حدیث این دانشگاه در بستر مجازی برگزار شد.
دکتر معتمدی در ابتدای برنامه با اشاره به آیه 183 سوره بقره "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَى الَّذینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ" گفت: کلمه صیام و صوم در لغت به معنای خودداری از عمل است؛ خودداری از چیزهایی که انسان نسبت به آنها تمایل و اشتها دارد. روزه در اسلام با روزه در ادیان دیگر هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ کیفیت متفاوت است و یکی از اهداف روزه داری رسیدن به تقوا است.
وی با اشاره به مزایای روزه داری برای سلامتی جسم با توجه به یافته های علمی، گفت: روزه قند خون را کنترل میکند و با جنگیدن با التهاب ها و عفونتها سلامت ما را بهتر میکند. از طریق کنترل فشار خون و کلسترول باعث سلامتی قلب میشود. با کاهش مصرف کالری، پیری را به تأخیر میاندازد و طول عمر را افزایش میدهد. از طریق ممانعت کردن از آسیب رسیدن به نورونها و سلولهای عصبی از اختلالات مغزی جلوگیری میکند و کنشهای عقلی را ارتقا میدهد. همچنین از طریق محدود کردن مصرف کالری و اصلاح متابولیسم به کاهش وزن کمک میکند. روزه ترشح هورمون رشد را افزایش میدهد و می تواند از سرطان ممانعت کند و اثربخشی شیمی درمانی را افزایش دهد.
عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه روزهداری برای حفظ سلامت روانی نیز بسیار موثر است، عنوان کرد: اصلی ترین هدف بعثت انبیا این است تا به ما کمک کنند که ما دنیا را به گونهای دیگر ببینیم. پیش از این اگر مشکلی برای ما پیش میآمد، میگفتند به آن مشکل فکر نکنید و فکرتان را مشغول چیز دیگری کنید ولی در روانشناسی جدید میگویند مشکلتان را بپذیرید، چرا که این مشکل وجود دارد. پس سعی کنید بپذیرید و با آن کنار بیایید و در عین حال به دنبال حل آن مشکل باشید. نگاهی که روزه به ما میدهد این است که ما میتوانیم به گونه ای دیگر به مشکلات نگاه کنیم. به این صورت که مشکل من یک ابتلاست و این ابتلا میتواند باعث رشد شود. یعنی غیر از اینکه ما مشکل را بپذیریم و با آن کنار بیاییم، این مشکل می تواند برای ما "الخیرو فی ماوقع" باشد.
وی افزود: روزه به ما کمک میکند تا ظرف ما بزرگ و تحملمان زیاد شود. وجود ما را بزرگ میکند و هنگامی که وجود ما بزرگ شد مشکلات پیش ما کوچک می شوند. بنابراین یکی از مزایای روزه گرفتن، همین تغییر نگاه است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: یکی دیگر از مزایای روزه داری، ایجاد احساس معنویت در افراد است، معنویتی که زمینه رشد را فراهم کند. سلامت شامل چهار بخش، جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است که سلامت معنوی از دیگر بخشها مهمتر است. معنویت یک رویداد ایستا نیست، بلکه بیشتر یک فرایند فعال است و همین فرایند فعال منجر به تولید معنا میشود. کسی که معنویت دارد و یا معنویت پیدا میکند، معنای رفتارها و معنای زندگی با همه وجود در او جریان پیدا میکند و از این طریق در مواجهه با بیماریها، آنها را در خود از بین می برد و احساس شفا پیدا میکند.
وی بیان کرد: مزیت دیگر روزهداری، توجه به دیگران است. در اینجا بعد روانشناسی توجه به دیگران را برجسته میکنم تا متوجه شویم که این بعد چقدر مهم و با معنا است. فهم دیگران بسیار با اهمیت و یک عنصر اساسی زندگی است. به همان نسبت که فرد بالغ میشود، قدرت فهم دیگران را نیز پیدا میکند. روزهداری به ما کمک میکند که فهمی از دیگران پیدا کنیم. کسی که به دیگران کمک میکند، میتواند از کمک و تجربه دیگران استفاده کند، چرا که کمک کردن آثار متقابل دارد. میتواند از تنهایی فاصله بگیرد و احساس خود ارزشمندی کند. روزه ما را فراتر از خودمان می برد و به ما کمک میکند تا توجه به دیگران را در خود پروش دهیم.
دکتر معتمدی در ادامه گفت:قدرت بازداری یکی دیگر از محاسن مهم روزهداری است. روزه نهی از خوردن، آشامیدن و اعمال نادرست است. همین نهی کردن به ما کمک میکند تا بازداری را تمرین و صبر را در خود تقویت کنیم. قدرت بازداری در پایین ترین سطح کنشی عقل قرار دارد، یعنی انسان عاقل قدرت بازداری دارد. در بین محرک و پاسخ فضایی وجود دارد که این فضا، قدرت ما برای انتخاب پاسخ است و پاسخی که انتخاب میکنیم قدرت رشد و تخریب ما را فراهم می کند.
وی افزود: اصطلاح ذهنآگاهی در روانشناسی با قدرت بازداری در ارتباط است. از ذهن آگاهی برای تاب آوری و آرامش بخشی استفاده می شود. ذهنآگاهی و بازداریدر جلوگیری از افسردگی، اصلاح سبک زندگی، بهزیستی روانی، تاب آوری، کاهش استرس و تنظیم هیجانی ما کمک میکنند. همچنین به مهارت های بین فردی ما کمک می کنند تا در تعامل با دیگران هیجانی عمل نکنیم. روزه به ما قدرت تامل کردن و بازداری را میآموزد.
عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبائیدر پایان به تاب آوری به عنوان یکی دیگر از مزایای روزه داری اشاره کرد و اظهار کرد: روزه زمینه تاب آوری را فراهم میکند. یکی از چیزهایی که باید از خدا بخواهیم صبر است تا بتوانیم در مواجهه با سختی ها از آن استفاده کنیم. سختیها و ناکامیها به شرط صبر، رشد دهنده هستند. ترک لذتها، کم خوریها، شب زندهداریها، خلوت گزیدنها، حاصل روزهداری و جهاد اکبر هستند. بنابراین روزه زمینهای را فراهم میکند تا افراد تجربهای از سختی و ریاضت داشته باشند و تابآوری در آنها افزایش پیدا کند و در مقابل سختی ها و رنج های زندگی مقاومت بیشتری از خود نشان دهند.
انتهای پیام/
نظر شما :