نادیده گرفتن فرهنگ سبب بحران های دانشگاه و جامعه است

۰۱ تیر ۱۴۰۰ | ۰۰:۳۸ کد : ۱۵۱۵۲ اخبار فرهنگی کانون ها
تعداد بازدید:۲۱۰
آئین اختتامیه نهمین جشنواره ملی رویش به میزبانی دانشگاه علامه طباطبائی به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
نادیده گرفتن فرهنگ سبب بحران های دانشگاه و جامعه است

آئین اختتامیه نهمین جشنواره ملی رویش به میزبانی دانشگاه علامه طباطبائی به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

به گزارش معاونت فرهنگی و اجتماعی، دکتر حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبائی در این آئین با بیان اینکه عنصر فرهنگ در فضای دانشگاهی مورد غفلت واقع شده است، گفت: در نگاه جدیدی که در علوم انسانی وجود دارد همه پدیده های اجتماعی، فرهنگی هستند. اگر از فرهنگ غفلت کنیم و آن را به عنوان مبنای شکل گیری تمام پدیده های اجتماعی ندانیم؛ دانشگاه و به تبع آن جامعه دچار بحران ها و مشکلات بسیاری می شود.

وی افزود: در نظام اموزش عالی نمی توانیم فرهنگ را نادیده بگیریم و از ارزش آن به عنوان فوق برنامه بکاهیم. چرا که دانشجویان واستادان وارد دانشگاه می شوند تا باقرار گرفتن در یک بستر جدید فرهنگی، هویت جدید پیدا کنند، جامعه پذیر شوند و نقش آفرینی های گوناگون کنند.

سلیمی با اشاره به اینکه همه چیز، حتی پدیده های اقتصادی نیز، فرهنگی هستند، ادامه داد: رفتار اقتصادی از نظام معنایی نهفته در ذهن تولیدکننده و مصرف‌کننده بر می‌خیزد و این نظام معنایی همان فرهنگ است. بر خلاف نگرش های سنتی فرهنگ تبلیغات نیست. هر چند کار تبلیغاتی لازم است اما فرهنگ محدود به تبلیغات نیست. فرهنگ آداب و سنن ایستا هم نیست. فرهنگ نظام معنایی سیالی در جامعه است که هویت انسان و هنجارهای رفتاری او و در نهایت کنش انسان، چه کنش اجتماعی و چه کنش فردی تحت تاثیر آن شکل می گیرد.بر این اساس تمام پدیده های اقتصادی ما فرهنگی هستند. تا ساختار ذهنی ما در حوزه رفتارهای اقتصادی، هم به عنوان تولید کننده، هم مدیر و هم مصرف کننده در شرایط مطلوب قرار نگیرد، فضای اقتصادی اصلاح نخواهد شد. اقتصاد در درون بستر فرهنگی جامعه معنا پیدا می کند.

وی عنوان کرد: سیاست و تکنولوژی هم فرهنگی هستند. بسیاری فکر می کنند فعالیت تکنولوژیکی با فرهنگ متفاوت است. تکنولوژی از نوع خاصی، نظام معنایی نسبت انسان و طبیعت برمی خیزد. اگر انسان در نظام معنایی خود به فکر حاکمیت و دست کاری در طبیعت به هرقیمتی نباشد، تکنولوژی ویرانگر کنونی به وجود نمی آید. در ۲۰۰سال گذشته تکنولوژی بلایی بر سر زیست‌ بوم آورده است که کم‌کم امکان زیستن در این زیست بوم در حال از بین رفتن است.

رئیس دانشگاه علامه طباطبائی تاکید کرد: بر این اساس نباید فرهنگ را در جامعه دانشگاهی نادیده گرفته و فراموش کنیم و فکر کنیم فرهنگ تنها به عنوان زینت مجالس است. رویدادهایی مانند این جشنواره را نباید به عنوان یک رویداد تک ساحتی که یک یا دو بار در سال برگزار می شود و یا یک پدیده جدا از دیگر فعالیت های دانشگاهی تلقی کنیم.اگر جشنواره را با فعالیت سالانه دانشجویان پیوند بزنیم و یا آن را مقدمه فعالیت سال آینده آنها قرار دهیم این جشنواره معنادارتر می شود.

وی گفت: امیدواریم بعد از این تجربه درخشانی که در چند سال اخیر در حوزه آموزش عالی اتفاق افتاده است، فرهنگ بتواند جایگاه اصلی خود را پیدا کند و فرهنگ و فعالیت فرهنگی به یک جریان دائمی و کارکرد اصلی دانشگاه ها بدل شود. اگر اینگونه شود انسان دانشگاهی، یک انسان تک ساحتی ماشینی نخواهد بود بلکه در یک جریان دائمی و سازنده فرهنگ خود را ساخته و در آینده دانشگاه و جامعه نقش‌آفرین می شود.

انتهای پیام/

 


نظر شما :