دومین جلسه آموزشی با عنوان "قشر آهیانه‌ای نیمکره راست و تجربه سوبژکتیو زمان" برگزار شد

۰۱ تیر ۱۴۰۰ | ۰۰:۳۹ کد : ۱۵۱۵۳ اخبار فرهنگی انجمن ها
دومین جلسه آموزشی، با عنوان "قشر آهیانه‌ای نیمکره راست و تجربه سوبژکتیو زمان" با حضور دکتر محمد نامی، مدیرگروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به همت انجمن علمی دانشجویی مغز و شناخت دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.

به گزارش معاونت فرهنگی دانشگاه علامه طباطبائی، سما عسگری، دانشجوی کارشناسی ارشد با بیان اینکه ارزیابی دیرش سوبژکتیو زمان برای انسان بسیار اهمیت دارد، افزود: این کار باعث می‌شود بازنمایی مشخصی از مدت زمان ارائه محرک خارجی در مغز داشته باشم و به تبع آن رفتارهای خروجی هماهنگ و حرکات بدنی درست و حافظه دقیق را نشان دهیم. مدل‌های مختلفی برای ادراک زمان پیشنهاد شده است اما باید عناصر بافتاری را هم درنظر گرفت چون زمان مفهومی مستقل از بافت نیست.

وی اظهار کرد: بر اساس پژوهش های انطباقی انجام شده، منطقه‌ای از لوب آهیانه‌ای نیمکره راست مغز مربوط می‌شود به تجربه سوبژکتیو از زمان که تحت تاثیر ارائه محرک‌های دیداری متحرک و بافت-محور ایجاد می‌شود. مناطقmiddle occipital gyrus  نیز در هر دو نیم­کره بررسی شده است ولی مشاهده شد که این نواحی ارتباطی به تجربه سوبژکتیو زمان نداشته است و به دیرش فیزیکال پاسخ می‌دهند.

عسگری گفت: به طور کلی فعالیت در ناحیه supramarginal gyrus نیمکره راست مغز که مرتبط با پردازش‌های زمان است، نشان می‌دهد این ناحیه به قرارگیری در معرض محرک‌های سازگار حساس است. این  ناحیه تنظیم زمان های مغز را تغییر می‌دهد. مقدار BOLD یعنی تصویربرداری جریان خون و اکسیژن، پیش‌بینی‌کننده عملکرد فرد در این خصوص است. افرادی که مقدار BOLD بیشتری دارند، تحریف‌های زیادتر و بزرگتری، در زمان‌بندی‌های خود داشته اند.

در ادامه دکتر نامی با اشاره به مرور بعضی از تکلیف‌های مورد استفاده در مطالعات زمان، مانند تکلیفOdd-ball ، گفت: در این تکلیف، هر دو ثانیه یک بار، محرکی ارائه می‌شود. در نتیجه مغز عادت کرده و پیش بینی و رمزگذاری می‌کند، حتی اگر محرکی به مدت یک ثانیه ارائه شود، فرد تصور می‌کند که محرک برای ۲ ثانیه ارائه شده است و در واقع زمان را طولانی‌تر درک می‌کند.

وی بیان کرد: علاوه بر SMG نواحی دیگری مانند APC (anterior-parietal cortex)،(anterior cingulate cortex) ASC ،precuneus  و عقده‌های قاعده‌ای و نواحی عمقی مغز نیز در ادارک زمان نقش موثر دارند.

دکتر نامی گفت: تجربیات ما بازنمایی های دنیای خارجی در درون مغز ماست. ادراک زمان یک فرآیند الکتروکمیکال، الکترومگنتیک، و الکتروفیزیولوژیکال در مغز است. حافظه و تجربه قبلی و قیاس تفاوت‌های فردی و مصرف ماری جوانا و ال اس دی، بر درک زمان تاثیر می گذارند. همچنین مفهوم زمان و مکان با هم تلفیق شده و در کنار هم درک می‌شوند. البته در کودکان نخست مفهوم مکان رشد یافته و سپس درک مفهوم زمان کامل می‌شود.

در پایان جلسه، به پرسش‌های مطرح شده از سوی حضار پاسخ داده شد.