نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای منطقه یک به میزبانی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد
نشست معاونان فرهنگی دانشگاههای منطقه یک کشور با حضور دکتر عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر عبدالله معتمدی سرپرست دانشگاه علامه طباطبائی و معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای تهران و البرز به میزبانی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
دانشگاه های منطقه یک شامل: دانشگاه تهران؛ دانشگاه شهید بهشتی؛ دانشگاه الزهرا (س)؛ دانشگاه صنعتی شریف؛ دانشگاه علامه طباطبایی؛ دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی؛ دانشگاه تربیت مدرس؛ دانشگاه صنعتی امیرکبیر؛ دانشگاه علم و صنعت؛ دانشگاه هنر؛ دانشگاه خوارزمی؛ دانشگاه پیام نور؛ دانشگاه فنی و حرفه ای؛ دانشگاه جامع علمی کاربردی و همچنین پژوهشکده ها و پژوهشگاه ها، پارک های علم و فناوری، بنیادها، سازمانها و مراکز آموزشی و مراکز غیر انتفاعی استان تهران و البرز است.
به گزارش معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی این نشست صبح چهارشنبه اول دیماه 1400 در سالن همایشهای کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
در این نشست دکتر عبدالله معتمدی، سرپرست دانشگاه در سخنانی با اشاره به اهمیت کار در حوزه فرهنگی گفت: علیرغم اینکه چند ده سال از عمر دانشگاه های ما بعد از انقلاب گذشته است، نگاه فرهنگی همواره مورد تاکید و توجه بوده است و اقدامات بسیار زیادی هم در دانشگاه انجام شده است. وی با بیان ضرورت برنامه و اقدامات منسجم در این حوزه تاکید کرد: همچنان در این حوزه برنامههای منسجم و منظم نیاز است و علیرغم اقدامات انجام شده، کاستی های وجود دارد که به نظر می رسد این ماموریت بزرگ را همکاران فرهنگی بتوانند به نتیجه برسانند.
سرپرست دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اهمیت برنامه های جدی فرهنگی در حوزه دانشگاه تصریح کرد: دو نکته مهم که باید به آنها توجه شود این که هر برنامه فرهنگی باید مبتنی بر شناخت مخاطب باشد و متناسب با مخاطب خود طراحی شود. وی یکی از راه های شناحت مخاطب را داشتن برنامه فرهنگی متناسب با مخاطب برشمرد و افزود: شاید یکی از راه ها فراهم کردن زمینه مشارکت مخاطب است و برای این کار اگر زمینه را برای مشارکت در برنامهریزی و در اجرای یک برنامه برای این کار فراهم کنیم می تواند بسیار مفید و اثربخش باشد.
دکتر معتمدی با بیان این که مشارکت دادن مخاطبان در برنامه های فرهنگی، یک تجربه جهانی است افزود: در کشور ما با یک نگاه ارزشی و معنوی به مسائل فرهنگی توجه می شود، اما در نقاط مختلف جهان ارزش های متناسب با فرهنگ خود را دارند. شایستگی هایی که برای مخاطب مطرح میشود این ها می تواند زمینه کارهای فرهنگی را فراهم کند.
عضو هیات علمی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه در ادامه با بیان این که انجام فعالیت فرهنگی در حوزه دانشجویی کار بسیار دشواری است، اضافه کرد: دانشجویان امروز ما به لحاظ سلیقه، اطلاعات و نوع نگرش بسیار با گذشته متفاوت هستند. دوره هویت بین جوانان و نوجوانان به تاخیر افتاده است و این کار را دشوار میکند. ما امروز با نسلی مواجه هستیم که این نسل دچار سردرگمی شده اند. یکی از دلایل آن شاید گسترش ارتباطات و مواجهه با الگوهای متعدد رفتاری باشد دنیایی که فضای مجازی و تاثیری که بر روحیه و شخصیت او می گذارد.
وی با اشاره بر اهمیت شناسایی مخاطب خاطرنشان کرد: به نظر میرسد یکی از نکات مهم توجه به شناسایی مخاطب و درک از شرایط آن است و این که چه شرایطی دارد و کجا ایستاده است. ما از همین جایی شروع کنیم که ایستاده است.
دکتر عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بیان داشت دوره کارهای تک دانشگاهی به سر رسیده است و به سمت کارهای بین دانشگاهی رفته است و به لحاظ هم افزایی دانشگاه می توان کارهای بزرگ انجام داد و رویدادهای کوچک به سمت رویدادهای بزرگ و ملی می رود و در این زمینه باید جریان سازی کرد.
وی افزود: زیست دانشجویی (مهارتی، فرهنگی و ....) که در دوره قبل از کرونا بود به شدت مختل شده است و دو سال از کرونا می گذرد و این واقعیت نیاز به بازسازی دارد. بنابراین بعد از دوران کرونا به سرعت باید در دانشگاه ها بازتولید شود و این به معنای بازگشت به دوران قبل از کرونا نیست و فضای مجازی جزیی از آن شده است و به عنوان ابزار صرف نیست و در این فضا دانشجو و حتی استاد مأنوس با خرده فرهنگها شده است و این برای نسل گذشته خیلی قابل فهم نبود، این را مبنای تحلیلها قرار دهیم و فضا را بازسازی کنیم. رخوت و ناامیدی، عدم اعتماد و بی انگیزگی در این فضا موج می زند و این فضا باید بازسازی شود و این باید در دستور کار معاونت های فرهنگی قرار گیرد. از این فضای مجازی و ظرفیت های آن اگر مدیریت شود می توان به عنوان فرصت استفاده کرد نه اینکه تهدید باشد.
ایشان در بخش دیگری از صحبت هایشان به بودجه فرهنگی اشاره کرد و گفت: امید است در بخش فرهنگی بودجه و ردیف جداگانه در دانشگاه داشته باشیم و بعضا تخصیص اعتبارات فرهنگی همانطور که معاونت پژوهشی ردیف مشخص دارد باید بودجه فرهنگی نیز بصورت تفکیک شده باشد تا با اهداف و چشم اندازی که می توانیم برای آن برنامه ریزی کنیم کارها را جلو ببریم. همچنین بحث مشارکت دانشجویان در دانشگاه و ظرفیت های عظیم دانشجویی که در دانشگاه وجود دارد باید در لایه های مختلف از آن استفاده کنیم، نه اینکه این را تهدید قلمداد کنیم. به فرموده مقام معظم رهبری که بیان داشتند بنده به دانشجویان اعتماد دارم و یک فرصت غنی است و هر وقت به این گروه اعتماد شد شگفتی آفرین است.
در ادامه معاونان فرهنگی دانشگاههای منطقه یک کشور به بحث و تبادل نظر با یکدیگر پرداختند و در پایان نشست با رأی گیری معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه های منطقه یک دکتر معصومه اسمعیلی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان دبیر منطقه یک انتخاب شد.
نظر شما :