نقاط قوت و ضعف لایحه و طرح بانکداری بدون ربا

نشست تخصصی "نقاط قوت و ضعف لایحه و طرح بانکداری بدون ربا" با حضور دکترغلامرضا مصباحی مقدم رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار گردید.

۱۳ دی ۱۳۹۵ | ۰۳:۳۰ کد : ۲۳۴۶ اخبار فرهنگی اطلاعیه ها
تعداد بازدید:۳۳۱۵
نشست تخصصی "نقاط قوت و ضعف لایحه و طرح بانکداری بدون ربا" به همت انجمن علمی دانشجویی بانکداری اسلامی و با حضور دکترغلامرضا مصباحی مقدم رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس، دوشنبه 6 دی ماه 1395در سالن شورای دانشکده مدیریت و حسابداری نبرگزار گردید.
نشست  تخصصی "نقاط قوت و ضعف لایحه و طرح بانکداری بدون ربا" با حضور دکترغلامرضا مصباحی مقدم رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار گردید.

نشست  تخصصی "نقاط قوت و ضعف لایحه و طرح بانکداری بدون ربا" به همت انجمن علمی دانشجویی بانکداری اسلامی و با حضور دکترغلامرضا مصباحی مقدم رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس، دوشنبه 6 دی ماه 1395در سالن شورای دانشکده مدیریت و حسابداری برگزار گردید.

 این برنامه با حضور مهمانان، جناب دکترغلامرضا مصباحی مقدم  رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس، رئیس سابق کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلسو از استاتید صاحب نام حوزه و دانشگاه که در طراحی طرح بانکداری بدون ربا نقش مهمی ایفا کردند، و سایر اساتید حوزه بانکداری اسلامی من جمله دکتر میثم امیری عضو هیات علمی گروه بانکداری اسلامی دانشگاه، دکتر محمد علی دهقان دهنوی عضو هیات علمی گروه بانکداری اسلامی دانشگاه و دکتر محمد جواد محقق نیا عضو سابق هیات مدیره بانک رفاه کارگران و عضو هیئت علمی گروه بانکداری اسلامی دانشگاه برگزار شد. مدیریت این نشست به عهده جناب دکتر محمد رجایی از دیگر اعضای هیات علمی گروه بانکداری اسلامی دانشگاه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و از دیگر طراحان طرح بانکداری بدون ربا بود.

مراسم در ساعت 3 با قرائت آیاتی از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط یکی از دانشجویان آغاز شد. ابتدا جناب آقای دکتر  محمد رجایی به عنوان مدیر نشست در چند دقیقه به ارائه توضیحاتی از وضعیت کنونی بانکها در ایران از منظر اسلامی پرداخت و بعد از آن به مدت نیم ساعت جناب دکتر مصباحی مقدم با بیان مقدمه ای علل ارائه طرح مذکور، تاخیر دولت در ارائه لایحه، تمایز های طرح و لایحه بانکداری بدون ربا، برجستگی های طرح مذکور و اهم مواردپرداخته شده در طرح را تشریح نمود.

دکتر دهقان و دکتر رجایی

سپس نوبت به دیگر مهمانان رسید تا نقطه نظرات خود را پیرامون طرح بانکداری بدون ربا بیان کنند؛ در ابتدا دکتر محمد جواد  محقق نیا با طرح انتقاداتی از طرح نظام بانکداری بدون ربا و آسیب شناسی شبکه ی بانکی در ایران، نقطه نظرات خود را در بیان نمودند، که از جمله انتقادات ایشان تجمیع سهم بزرگی از منابع بانک ها در پایتخت و عدم توزیع عادلانه منطقه ای و سوداگری بانک ها بود.

بعد از آن دکتر دهقان انتقادات خود را نسبت به طرح و لایحه بانکداری اسلامی وارد نمود اند، که از انتقادات ایشان می توان به عدم ضمانت اجرایی قوانین بانکی در کشور اشاره کرد. با توجه به عدم اهتمام بانک مرکزی و دولت به اجرای قانون فعلی ایشان بیان نمودند که ایرادات وارده به وضعیت کنونی نظام بانکی را نمیتوان به ضعف قانون نسبت داد و همچنین بیان داشتند که برای تصویب قانونی با تغییرات بسیار گسترده لازم است که ابتدا به پیاده سازی آن در حد یک بانک و چکش کاری آن در قالب کوچکتر و سپس تعمیم آن به قانونی جامع پرداخت و یا از تجارب مشابه دیگر کشورها استفاده نمود.

سپس دکتر امیری نیز با بیان نقطه نظرات خود پیرامون چرایی مشکلات فعلی نظام بانکی کشور من جمله نرخ سود بالای تسهیلات بانک مرکزی به بانک ها (34%)، تنگناهای موجود در بازار بانکی و عدم وجود بازار عمیق سرمایه در کشور و همچنین سهم این لایحه در وضعیت بازار سرمایه پرداختند.

در بخش دیگر برنامه مجددا نوبت به دکتر مصباحی مقدم برای پاسخ به انتقادات وارد شده توسط اساتید داده شد که ایشان به صورت مختصر بنابر وقت در نظر گرفته شده نظراتشان را بیان نمودند.

در بخش انتهایی برنامه دانشجویان به بیان دیدگاه های خود در رابطه با طرح بانکداری بدون ربا پرداختند و ابهامات و ایرادات خود را بیان کردند و مجدد فرصتی به دکتر مصباحی مقدم برای پاسخ بهپرسش‌ها داده شد. از موضوعات پرداخته شده در این بخش میتوان به این موارد اشاره کرد: عدم امکان تشخیص اعصار مدعیان توسط بانک ها و فراهم کردن بستر فرار از پرداخت اقساط، لزوم ایجاد بستر متمرکز برای چک های بانکی و رهیابی آن ها با کد پیگیری، محدود بودن طرح مذکور به توجه به ربا و نادیده گرفتن خلق پول در اقتصاد، عدم وجود ضمانت اجرایی در نظام بانکی و عدم نظارت موثر بانک مرکزی، مجهول بودن زمان اثرگذاری طرح مذکور و پیاده سازی آن در نظام بانکی، نگرانی از خروج سپرده ها از بانک ها و تزریق آن ها در بازار غیر متشکل پولی و سایر بازارها و ایجاد تورم و ...


نظر شما :