اهدای پرچم حرم حسینی به همایش بین المللی اربعین
پرچم منصوب بر حرم و گنبد حسینی به همایش علمی بین المللی اربعین که صبح دوشنبه 8 مهر 1398 با حضور غلامرضا غفاری معاون فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی، حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبائی، وحید شالچی معاونت اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر حیدر عبد الزهره تمیمی استاد دانشگاه بغداد، شیخ حسن شریفه عضو مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان و با حضور دانشمندان و اندیشمندان داخلی و خارجی در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد اهدا گردید.
در این همایش، دکتر غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در ابتدای سخنان خود با تشکر از میزبانی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: شعاری که از اربعین برای همه ما آموزنده بوده و هست حب الحسین یجمعنا است. وظیفه ما دانشگاهیان بررسی علمی و عالمانه به این شعار و نمودهای اجتماعی و فرهنگی پدیده اربعین است.
وی تصریح کرد: به این پدیده میتوان از دو جنبه پرداخت؛ نخست نگاه عالمانه به این پدیده از جنبههای مختلف علمی و دیگری نگاه سیاستی و مدیریتی که باید با بهرهگیری از نگاه علمی، دانشگاهیان در پی سیاستگذاری و مدیریت هرچه بهتر در سالهای آینده باشد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در ادامه افزود: امیدواریم به کمک مطالعات انجامشده همکاران علمی، بتوانیم به غنای هرچه بیشتر گفتمان اربعین پژوهشی اهتمام داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: هرچند این دوره از همایش، سومین دوره است اما باید امروز را نقطه شروعی در نظر بگیریم برای قدمهای بلند در این زمینه. این اجتماع، فرصت مهمی برای شناساندن اسلام به جهانیان است.
راهپیمایی اربعین؛ پدیدهای نوظهور / ضرورت بررسی این پدیده در ابعاد مختلف
دکتر حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این همایش، اظهار داشت: خوشبختانه توانستیم سومین همایش علمی بینالمللی اربعین را به میزبانی دانشگاه علامه طباطبایی و با همکاری دانشگاههای داخلی و خارجی برگزار کنیم.
وی افزود: مسئلهای که قصد پرداختن به آن را دارم این است که چرا باید دانشگاه متولی برگزاری چنین رویدادی شود؟ تمرکز اصلی دانشگاه علامه طباطبایی بر روی پدیدههای اجتماعی و علوم انسانی است. ما بر این باور هستیم که راهپیمایی اربعین پدیدهای نوظهور است که باید از ابعاد مختلف بررسی شود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: پیشازاین پدیدههای اجتماعی در اختیار دولت-ملتهای مدرن گرفتار بود و رویدادها اغلب محدود به مرزهای ملی میشد. در ابتدای قرن ۲۱ میبینیم که پدیدههای انسانی بهخصوص آنها که برخاسته از مذهب هستند، نمیتوانند در چارچوب کشورها محدود بمانند.
به گفته وی، بعد از راهپیمایی ۱۹۴۸ در چین، هیچ اجتماعی به این گستردگی از ابتدای قرن تا به امروز در جهان همچون راهپیمایی اربعین نداشتهایم. در این اجتماع انسانهایی بافرهنگ، قومیت و گرایشهای گوناگون همه حول یک پیام تاریخی و آزادیبخش از ۱۴۰۰ سال پیش گرد میآیند. من فکر میکنم اربعین میتواند شیوه نوینی از تعاملات انسانی را به ما نشان بدهد.
روحیه عدالتخواهی ما وامدار عاشورا و نهضت امام حسین (ع) است
دکتر وحید شالچی، معاون فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی و دبیر اجرایی همایش نیز با اشاره به سومین دوره از برگزاری این همایش اظهار داشت: تحلیل فرهنگ ایران بدون رجوع به فرهنگ عاشورا امکانپذیر نیست. روحیه عدالتخواهی ما وامدار عاشورا و نهضت امام حسین (ع) است. پس از سقوط صدام، خوشبختانه سنت کهن اربعین دوباره احیاء شد. لازم است از مناظر مختلف علمی به این پدیده اجتماعی پرداخته شود.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۱۸۰ مقاله و چکیده مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده است که پس از داوری ۱۳۵ اثر پذیرفته شد و از میان آنها به دلیل فرصت کم امکان ارائه برای ۳۵ مقاله فراهم شد، اما همه مقالات پذیرفتهشده به ۳ زبان فارسی و عربی و انگلیسی در دسترس دانشپژوهان قرار خواهد گرفت.
همچنین در این مراسم حجتالاسلام شیخ حسن شریفه، عضو مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان بهعنوان سخنران بعدی همایش با اشاره به وحدت فرهنگهای غرب و شرق در پدیده اربعین گفت: بهواسطه اهمیت زیارت عاشورا بوده که طاغوتیان زمانههای مختلف مانع برگزاری مراسمی ازجمله پیادهروی اربعین شدهاند. خواه این طاغوت در زمان عثمانی باشد یا عباسی یا در زمانه رژیم بعث. به همین دلیل است که امام خمینی (ره) فرمودند: این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگهداشته است.
دکتر حیدر عبدالزهره التمیمی، استاد دانشگاه بغداد از دیگر سخنرانان این همایش بودند که در سخنانی اظهار داشت: اربعین و پیادهروی آن میتواند چشماندازهای خوبی از همفکری ایران و کشورهای اسلامی در پی داشته باشد. این پدیدههای دینی میتوانند موجب گسترش ارتباط نهادهای علمی ایران و دیگر کشورهای اسلامی شوند. وظیفه ما این است که بُعد عقیدتی و فلسفه وجودی این زیارت را برای مسلمانان تبیین کنیم.
گفتنی است، همایش بینالمللی اربعین به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی در روز دوشنبه هشتم مهرماه ۱۳۹۸ (اول صفر ۱۴۴۱) در تهران برگزار شد.
نظر شما :